Zero waste – omaa ja ympäristön hyvinvointia etsimässä

Zero waste – omaa ja ympäristön hyvinvointia etsimässä

Zero waste on elämäntapa, jonka päämääränä on tuottaa mahdollisimman vähän roskaa. Lähde: trashless.net

Moni meistä on varmasti törmännyt internetissä leviävään karuun videoon, jossa sukeltaja kuvaa Balin surullista tilannetta maailman merien muovi- ja jäteongelmasta. Viimeisimpänä kauhukuvana olemme saaneet lukea merien syvimpään kohtaan sukeltaneesta laitteesta, joka tallensi pysäyttävän näyn muoviroskan esiintymisestä jopa 10898 metrin syvyydessä.

Olen ollut kiinnostunut ympäristöasioista niin kauan kuin muistan. Ala-asteella (20 vuotta sitten) kirjoitin ensimmäinen mielipidekirjoituksen aiheesta paikalliseen lehteen. Jutun julkaisun jälkeen sain paljon ilkkuvia kommentteja luokka- ja koulutovereiltani, joiden yleisin mielipide asiaan oli lähinnä välinpitämätön tai vähintäänkin vähättelevä. Kuluneiden vuosien aikana olen oppinut pitämään ajatukseni luonnonsuojeluun ja ilmastoasioihin liittyen pitkälti ominani. Olen myös tehnyt tietoisen päätöksen siitä, etten yritä pakottavalla käytökselläni vaikuttaa ympärilläni olevien ihmisten käyttäytymiseen tai “viherpesemään” läheisiäni.

Sussexin herttuapari, Prinssi Harry ja Meghan Markle julkaisivat ennen häitään luettelon hyväntekeväisyysjärjestöistä, joihin toivoivat hääonnitteluiden ja -lahjojen kohdistuvan. Yksi seitsemästä organisaatiosta on Surfers Against Sawage -järjestö, joka taistelee meriin päätyvää muovijätettä vastaan. Uutisesta inspiroituneena kokosin alle muutamia zero waste -tapoja, joita toteutan arjessani hyvin pitkälti päivittäin.

Käyttökelvottomat tekstiilit hyötykäyttöön
Tämä tapa on peräisin lapsuudestani, jossa kaikki hyödykkeet käytettiin taloudellisista syistä kirjaimellisesti loppuun. Tekstiilijäte päätyy taloudessani siivousräteiksi, enkä tästä syystä ole joutunut ostamaan minkäänlaisia siivous- tai keittiörättejä hyvin moneen vuoteen.

Kestokassi mukaan kauppareissulle
Tämäkin toimintatapa on vanhemmiltani ja isovanhemmiltani peritty. En ole rehellisesti sanottuna koskaan ymmärtänyt, miksi maksaisin (muovisen ostoskassin hinta marketissa: 0,20 €) vapaaehtoisesti saadakseni ylimääräistä muovijätettä kotiini. Tänä päivänä kannan mukanani Big D -kangaskassia ihan joka paikkaan.

Muoviputelit vaihtoon – palashampoot ja DIY hammastahna
Alkuvuodesta 2018 investoin luonnonmukaiseen palashampooseen, jonka hankin suomalaisen pienyrittäjän verkkokaupasta. Yksi ainoa shampoopala kestää ja kestää, eikä tahdo loppua millään. Olen rakastunut! Toinen, ehkä hieman extremempi kokeiluni on itsetehty hammastahna, jonka reseptin bongasin Lauren Singerin YouTube-kanavalta. DIY-tahna on nyt ollut käytössä muutamia kuukausia. Pienellä kauhulla ja samaan aikaan innolla odotan tuomiota siitä, mitä hammaslääkärini on mieltä tästä swapista. 😀

Biohajoava Humble Brush hampaiden pesuun
Viimeisin hankintani on bambusta (joka on btw maapallon nopeimmin kasvava materiaali) valmistettu hammasharja. Muutaman viikon käytön jälkeen voin sanoa olevani tyytyväinen valintaani. Pienenä miinuksena se, että kyseisen harjan hinta on moninkertainen verrattuna tavalliseen muovista valmistettuun hammasharjaan.

Jätteettömät kuukautiset
Myönnetään. Aiheena iiihan snadisti henkilökohtainen, mutta todellakin esiin nostamisen arvoinen. Joulukuussa 2015 tein ystäväni suosituksesta hankinnan, jota en ole päivääkään katunut. Suomalainen ja Suomessa valmistettu (HYVÄ SUOMI!) Lunette kuukuppi on yksi parhaista päätöksistä, joita olen itseni vuoksi ikinä tehnyt. Lunette on paitsi helppokäyttöinen ja hygieeninen, myös hyväksi ympäristölle.

Sen lisäksi, että edellä mainitut pienet zero waste -teot ovat hyväksi maapallolle, tekevät ne hyvää myös kukkarolle. Tämä on aihe, joka kiehtoo minua erityisesti ja todennäköisesti avaan aihetta enemmän joskus tulevaisuudessa.

Lienee yhdentekevää lähteä väittelemään vallitsevasta ympäristökaaoksesta ympärillämme. Moni saattaa meneillään olevan keskustelun lomassa todeta, ettei yhden ihmisen käyttäytymisellä ole suurtakaan merkitystä. Yleinen pelko myös lienee, että tekemällä ympäristöystävällisiä päätöksiä ja muutoksia omaan käyttäytymiseen evää itseltään mahdollisuuden elää ja nauttia olostaan täysin rinnoin. Jokainen tekee ja toimii arjessaan omien arvojensa ja ajatusmaailmansa mukaan – tämän olen lyhyen elämäni aikana hyväksynyt. En tulevaisuudessakaan aio prässäämällä prässätä ketään läheistäni tekemään muutoksia vastoin tahtoaan.

Luonto, planeettamme ja oma hyvinvointini ovat kuitenkin itselleni lähellä sydäntäni sekä kiinnostuksen kohteitani. Uskon, että pienilläkin muutoksilla on suurempia vaikutuksia kuin itse uskallamme edes kuvitella.

Minkälaisia (zero waste) pieniä tekoja sinä olet elämässäsi ympäristön eteen tehnyt? Jaa kokemuksesi kommentoimalla alle. 🙂

Mel

Tätä tekstiä kirjoittaessa soi: Oxygene – The Ocean

Lue myös: 10 tapaa tukea pienyrityksiä

Tällä kirjoituksella on 4 kommenttia

 1. Hyvä ja tarpeellinen artikkeli. Kirjoitin itsekin sivustollani Zero Waste -elämäntavasta. Meillä, lapsiperheellä, on käytössä omat teräksiset vesipullot, kaupassa kangaskassissa on mukana pikkupusseja ja mukana kulkee oma take away -kestokuppi ja bambuiset aterimet. Kaikki edellä mainitut ovat erityisen tärkeitä matkustaessa, mutta muutenkin arjessa.

  1. Kiitos kommentista Satu! Sama homma, minulla on myös pikkupusseja mukana ruokakaupassa, tähän tapaan tottui yllättävän nopeasti. Mahtavaa että koko perhe osallistuu Zero Waste -tapojen ylläpitämiseen – minkä nuorena oppii, sen… 🙂 Kivaa kesää!

 2. Kiva käydä lukemassa tekemistäsi havainnoista ja ideoista Zero Waste-elämäntyyliin liittyen!

  Meillä on pienennetty sekajätteen määrää paremmalla kierrättämisellä: hankittiin lämpökompostori ja kierrätetään nykyään myös muovit. Rakennusjätteistä päästiin eroon osittain sillä, että lahjoitettiin vanhat rännit kotikaupunginosan Facebook-ryhmässä uusiokäyttöön niitä tarvitsevalle. Yksi hieno asia on myös se, että lämmin ruoka, jota nykyisin kotona syödään, on työpaikan ravintolan ylijäämää, jota voi ostaa omaan astiaan. Ruokahävikki pienenee eikä jätteitä synny kotona, kun ei tarvitse ostaa ruuan laittoa varten käytännössä ollenkaan. Tällä hetkellä tuntuu että suurin osa sekajätteeseen menevästä tavarasta on talouspaperia, seuraava mietintä olisikin siis ehkä siitä eroon pääseminen…

  1. Moi Jenny ja kiitos kommentistasi! <3
   Mahtavia juttuja olet itsekin toteuttanut. Rakennusjäte onkin mielenkiintoinen (ja varmasti haastava) hävitettävä. Itse pääsin muutama viikko takaperin hyödyntämään poisheitettyjä laudan pätkiä rakentamalla niistä naulakon toimistollemme (varsinaista made in Finland -designia, heh). Hurjasti on asioita, joita voidaan tehdä ja onneksi ihmeellinen internet tekee kierrättämisestä pikkuisen helpompaa. Ihanaa talvea sinulle!

Close Menu

Melina Schmidt