Yhteinen ymmärrys syntyy yrityksessä keskustelun kautta

Yhteinen ymmärrys syntyy yrityksessä keskustelun kautta

Yrittäjyys kaikissa muodoissa on hatunnoston arvoinen asia. Näin kirjoitin artikkelissani “Kevytyrittäjyys, ansaintamahdollisuuksia omalla osaamisella”, Varsinais-Suomen Nuorten Yrittäjien blogissa 15.3.2018. Yrittäjyys luo työtä, avaa ovia ja mahdollistaa hyvinvointiyhteiskuntamme pyörittämisen. Omalta osaltani haluan rohkaista etenkin nuoria aikuisia seuraamaan unelmiaan ja tarttumaan rohkeasti tähän tapaan tehdä työtä. Käyn muutamia kertoja vuodessa oppilaitoksissa ja muiden organisaatioiden tilaisuuksissa kertomassa omasta yrittäjyyspolustani. Haluaisin kuitenkin alleviivata, ettei tarkoitus ole leipoa kaikista uraansa aloittelevista tekijöistä yrittäjiä.

Olen itse tilanteessa, jossa vielä opettelen minulle parasta tapaa johtaa ja tulla johdetuksi. S-Comin kasvu ja rekrytointitahti on yllättänyt ja muuttanut tilanteita nopeasti. Yhtäkkiä koen suurta vastuuta ja painetta onnistua paitsi omassa työssäni, myös työyhteisön vetäjänä. Rooleja on monenlaisia, ja välillä tunnen olevani hieman eksyksissä. Jokainen eteen sattuva haaste on erilainen ja tilanteesta riippuen erilaiset ihmiset reagoivat eri tavoin. Airiston Nuorkauppakamarin koejäsenhaastattelussa taisin sanoa, että en yhtään tiedä miten ihmisiä tulisi johtaa (itseni mukaan lukien).

Yrittäjänä ja johtajana pyrin olemaan oikeudenmukainen, neuvottelukykyinen, ratkaisukeskeinen ja lähellä sekä yrityksen työntekijöitä että asiakkaita ja sidosryhmiä. Haluan ylläpitää tsemppifiilistä, rohkeaa tekemisen meininkiä ja kannustavaa otetta yrityksen sisällä. Yhteinen ymmärrys ja näkemys asioista on pyrkimykseni. Toisaalta yritän tasapainotella lempeän ja tuloskeskeisen, välillä jopa vaativan johtamistyylin välillä.

On hetkiä, jolloin olen aivan ulalla, eikä minulla yksinkertaisesti ole antaa valmiita vastauksia. Olen siitä kiitollisessa asemassa, että työyhteisömme antaa tarvittaessa myös yrittäjälle tilaa epäonnistua, olla väsynyt ja epävarma. Olen yrityksemme historian aikana myöntänyt olevani väärässä, toimineeni väärin ja pyytänyt apua sekä näkemystä tiimiltä. Olen pyytänyt neuvoa asiakkailtamme ja myös vastaanottanut tukea sekä voimaa kanssayrittäjiltä.

Avoimuus, luottamus ja rohkeus kommunikoida. Näitä asioita pidän tärkeissä rooleissa yrityksen sisällä. Yrittäjänä ja työnantajana on osattava tarkastella tilanteita myös työntekijän näkökulmasta. Yhteinen ymmärrys syntyy keskustelun kautta ja siksi haluan myös jatkossa viettää aikaa tiimini kanssa sekä yhdessä että erikseen. Toisaalta haluan myös rohkaista jokaista työsuhteessa olevaa tekijää pohtimaan asioita yrittäjän näkökulmasta. Moni pienyrittäjä repii yrityksen eurot selkänahastaan ja painii asioiden kanssa, joita ei välttämättä tulisi muuten ajatelleeksi. Huoli yrityksen, sen työntekijöiden, sekä yrittäjän itsensä hyvinvoinnista on tosi ja toisinaan raskasta kantaa. Loppujen lopuksi olemme kaikki ihmisiä, joilla on tarpeet, tunteet sekä hyvät että huonot päivänsä. Annetaan tilaa toisillemme ja sparrataan kanssatekijöitä niin myötä- kuin vastoinkäymisissä.

Mel

Tätä tekstiä kirjoittaessa soi: Robert Miles – Children [Dream Version]

Artikkelin kuva: Arsi Koivula

Ps. Avoin suuri kiitos #teamscom, että saan kasvaa kanssanne paremmaksi yrittäjäksi ja johtajaksi. <3

Pps. Joko olet tarttunut hetkien tarjoamiin mahdollisuuksiin?

Close Menu

Melina Schmidt