Uuden toimiston kosteusvaurio ja hätämuutto

Uuden toimiston kosteusvaurio ja hätämuutto

Vuoden päivät ehdin etsimään täydellisiä toimistotiloja rakkaalle Schmidt Communicationsille ennen kuin sellaiset löysin. Vaatimuksena oli kohtuuhintainen paikka Turun keskustan tuntumasta, kokoluokaltaan 60–90 m² kotikolo historiaa henkivästä rakennuksesta. Sellainen, joka mahdollistaisi kasvua pitkään ja taipuisi myös edustuskäyttöön. Ennen kaikkea halusin, että uudella toimistolla olisi sielua. Hyvin nopeasti sain huomata, että Turku on täynnä ylihinnoiteltua ja kohtuuttoman kokoista tyhjää tilaa, joka monessa tapauksessa oli kaiken lisäksi vain välttävässä kunnossa. Useampana kertana totesin toiveitteni toimistotilan olevan mahdottomuus ja tyydyin lykkäämään yritykseni uuden kodin hankkimista.

Kesälomien aikaan heinäkuussa bongasin Kaskenkadulta juuri sopivan toimiston. Neuvottelut vuokrasopimuksesta alkoivat lähes välittömästi. Ensimmäinen kummallinen tuntuma kutitteli persposkissa siinä vaiheessa, kun TSVV:n välittäjä pyysi allekirjoittamaan vuokrasopimusta ennen kuin olimme edes päässeet yhteisymmärrykseen sopimuksen sisällöstä. Koska tila oli ollut vuoden päivät tyhjillään ja kyseessä oli 100 vuotta vanha kiinteistö halusin kirjata sopimukseen ehdon kosteus- ja sisäilmamittauksista. En siksi, että tarkoituksenani olisi ollut teettää veemäisesti lisätyötä välittäjälle vaan yksinkertaisesti siksi, että kyseessä oli iso investointi ja tilassa olisi vietetty aikaa todella pitkiä aikoja. Välittäjä paheksui pyyntöäni useaan otteeseen ja painotti ettei kukaan ollut ikinä hänen kolmenkymmenen vuoden urallaan moisia vaatinut.

Kun kolmannen kerran sain välittäjältä painostavan viestin keskeneräisen sopimuksen allekirjoittamisesta, päätin pyytää apua Lakian Marikalta. Tuo pieni investointi lakinaiselle vuokrasopimuksen kirjoittamisvaiheessa osoittautui myöhemmin parhaaksi päätökseksi pitkään aikaan. Koska välittäjä ei saanut yhtä vuokrasopimusta valmiiksi, viimeisteli Marika paperin mahdollisimman aukottomaksi ja sellaiseksi, jonka suostuin allekirjoittamaan.

Toimiston pintaremontti yrittäjänuorten voimin

Muutto suoritettiin syyskuun lopussa pienen pintaremontin jälkeen. Pyynnöstäni olimme saaneet vuokraisännältä luvan kunnostaa uutta tilaa. Olin organisoinut viikonlopun kestävät maalaustalkoot, jonka aikana seinät laitettiin uuteen uskoon. En voi sanoin kuvailla kuinka kiitollinen olen nuorten yrittäjien verkostolle, sillä suurin osa apukäsistä riensi apuun yrittäjäympyröistä. Tremolan Tapio toimi pääpahiksena ja ohjeisti välineistön sekä maalien hankkimisessa. Tapio oli mukana maalaustalkoissa, samoin Pinkkiheidin Heidi, Aurinkotien Auton Jesse ja siskoni Iida (yrittäjä hänkin, kuinkas muuten). Ja niinhän se vain menee, että kun yrittäjänuoret laittaa töihin, valmista tulee. Kiitos, olette kultaa!

Remontti-Mel

Työt uudessa toimistossa aloitimme ajallaan juuri kuten olin suunnitellutkin, ilman ylimääräisiä katkoksia heti lokakuun alussa. Toisena työpäivänä ilmestyi paikalle kosteusmittaaja, joka hyvin lyhyen ajan jälkeen ilmoitti epävirallisesti täydellisen, juuri pintaremtoidun toimistomme lattian olevan märkä ja näin tilan olevan oleskelukelvottomassa kunnossa.

Isännöitsijä, joka oli lähin yhteyteni asian hoitamiseen reagoi tietoon tylysti toteamalla “jaa, täytyy nyssi kattoo”. Pienessä paskahalvauksen tilassa tein ratkaisun, että meillä olisi uusi muutto edessä. Minne, ei minulla ollut harmainta aavistustakaan. Puhumattakaan siitä tosiasiasta, että yrityksen olisi takaiskusta huolimatta pyörittävä ja tuotannon, sekä myynnin jatkuttava ongelmitta. Seuraavan viikon aikana selasin jälleen kerran kaikki vuokrattavat toimitilat läpi jotka vain löysin. Sama haaste heitettiin eteeni kuin aikaisemmin, kaikki keskustan kieppeillä olevat toimistot olivat liian suuria, liian kalliita ja täysin sieluttomia. Vuokraisännästä ei inhottavassa tilanteessa ollut minkäänlaista apua ja hetken jo ajattelin että saisimme tehdä määrittelemättömän ajan töitä pelkästään etänä.

Hämeenkatu täältä tullaan

Puolitoista viikkoa kosteusongelman selviämisestä olin jo valmis vuokraamaan yrityksemme tarpeisiin nähden kohtuuttoman suuren toimitilan. Näytöllä juttelin potentiaaliselle vuokraisännälle paskasta tilanteestani ja kerroin, että nyt on tosi kyseessä – ihan tosissaan. “Minulla on tuossa vieressä kyllä kattohuoneisto, joka on pienempi ja jonka olin ajatellut muuttavani asuinhuoneistoksi. Voidaan kyllä mennä katsomaan sitä.” Kun tuleva vuokraisäntä avasi oven, ensimmäinen lauseeni oli, “otan tämän”. Ja niin siinä kävi, saman viikon perjantaina allekirjoitimme vuokrasopimuksen ja sunnuntaina roudasimme toimiston Hämeenkadun toimistoon.

Kaksi viikkoa Kaskenkadun farssin jälkeen S-Com oli aloittanut työt 1700-luvun lopulla rakennetussa arvokiinteistössä, joka paloi Turun palossa ja joka koki uudelleensyntymisen tämän jälkeen. Uusi toimistomme sijaitsee ylimmässä kerroksessa, huoneistossa, jonka valo tulvii sisään kattoikkunoista ja jonka ulkoseinillä kiertää tummat hirsiparrut. Olen rakastunut. Uusi toimitilamme vaatii vielä paljon tekemistä. Hankintoja sekä järjestelyitä on tehtävä ja menee varmasti vielä hetki, ennen kuin pääsemme viettämään avajaisia.

S-Com_toimiston-muutto

Näin jälkikäteen on helppo todeta, että näin sen pitikin mennä. Jollain hassulla tavalla uskon, että tämä haaste oli testi siitä, kuinka tosissani olin yrityksen muuton ja kasvun suhteen. Vittumainen tilanne se kyllä oli ja hetken olin jo heittänyt kirveen kirjaimellisesti kaivoon. Jälkipyykkiä joudumme pesemään vielä pitkään ja kaksi muuttoa jättivät jälkensä moneen asiaan. Jälleenrakennus on kuitenkin käynnissä ja nyt tuntuu, että olen valmis mihin vaan – antaa tulla perkele!

Kiitos S-Comin tiimi joustavuudesta ja kärsivällisyydestä prosessin aikana.
Kiitos Lakia korvaamattomasta avusta vuokrasopimuksen laatimisessa ja purussa.
Kiitos nuoret yrittäjät remppa-avusta.
Kiitos Moredon Hilma ja IT Hammerin Petri väliaikaisten tilojen tarjoamisesta Huipulla.

Eteenpäin, sanoi mamma lokakuussa!

Mel

Tätä tekstiä kirjoittaessa soi: Infernal – Self Control (Remix)

Lue myös: Kolme asiaa, jotka yrittäjyys on opettanut

Close Menu

Melina Schmidt