Raha – kun siitä tulee pakkomielle

Raha – kun siitä tulee pakkomielle

Raha on mahdollistaja. Elämme aikakautta, jossa saamme seurata ja todistaa self made miljonäärien elämäntyyliä hyvin läheltä. Sosiaalinen media on pullollaan kauniita ihmisiä, upeaa materiaa, matkoja ja elämyksiä. Vielä enemmän meille tarjoillaan ohjeita ja neuvoja siitä, kuinka kuka tahansa pystyy rakentamaan itselleen samanlaisen tulevaisuuden ja elämän. Informaatiotulvan määrä on lähes lamauttava.

Olen viime aikoina kyseenalaistanut pakkomielteistä toimintaa rahallisen menestyksen eteen ja alkanut esittämään ääneen kysymyksiä, joista moni on pahoittanut mielensä. Kun Bitcoinin sekä monen muun kryptavaluutan arvo räjähti, tuntui hetkellisesti siltä ettei mistään muusta puhuttukaan kuin tästä sijoittamisen muodosta. Samoihin aikoihin panin merkille lähes fanaattisen julkisen massaromantisoinnin sijoittamisen ja rikastumisen helppoudesta. VIHDOINKIN ihmiskunnalle oli tarjolla helppo tie onneen ja vaurauteen.

Läheiseni löysi hetki sitten verkostomarkkinointimahdollisuuden, jonka avulla tulevaisuuden kuukaudet sisältävät kymmenien tuhansien eurojen ansiot minimaalisilla työpanoksilla. Ainoa asia mitä mukaan lähtevän markkinoijan tulisi tehdä on tiimin rekrytoiminen ja unelman myynti. Kun jokaisen päivän vapaat hetket yht´äkkiä täyttyivät kaksituntisista rekrytointipalavereista eikä yksityiselämälle enää löytynyt sijaa, aloin esittämään kysymyksiä siitä, olisiko rikastumisen unelma todella menetettyjen ihmissuhteiden arvoista. Kerran kysyin ääneen, mistä johtuu outo tunteeni siitä, että moni etsii taukoamatta helppoa tietä lihavaan pankkitiliin. Kommentoija heitti vastakysymyksen: “Mitä vikaa siinä on, että iso raha halutaan saavuttaa helposti?” Kysymys johon en osaa vastata, enkä oikeastaan edes argumentoida sen vääryydestä tai oikeellisuudesta.

Internetin ihmeelliset ihmiset ja elämäntyylit ovat inspiroitavaa katsottavaa. Haluaisin kuitenkin heittää ilmaan kysymyksen, mihin näillä arvokkailla asioilla oikeasti tähtäämme? Miksi raha ja sen mukana tuoma valta sokaisee meitä niin paljon? Missä menee raja, kun raha tai unelma siitä alkaa ohjaamaan suurinta osaa päivittäisistä toiminnoista? Mitä tapahtui pehmeämmille arvoille, auttamisen ilolle ja rakkaudelle tekemistä kohtaan? Kykenemmekö nauttimaan matkastamme, olemaan aidosti läsnä ja kunnioittamaan toisiamme?

Uskon vakaasti, että etenkin tänä internetin kultaisena aikana meillä todella on kaikki eväät siihen, että pystymme mahdollistamaan itsellemme hienoja asioita. Kovalla työllä ja periksiantamattomuudella on vaikutusta, jonka merkitystä emme ehkä täysin ymmärrä. Motiiveja eteenpäin puskemiseen lienee yhtä paljon kuin on ihmisiäkin. Ehkäpä kyse on loppujen lopuksi siitä, mitkä asiat koemme itsellemme tärkeiksi ja millä arvoilla haluamme itsemme ympäröidä.

Mel

Tätä tekstiä kirjoittaessa soi: Queen – Radio Ga Ga

Lue myös: Mitä tapahtui kuukauden some- ja mediatauon aikana?

Close Menu

Melina Schmidt